Mrkvová polévka s kedlubnami recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

cukr
sůl
ocet
2 ks žloutek
1 ks cibule
2 dl smetana
300 g mrkev
30 - 50 g rýže
200 g kedlubna
1 lžíce hladká mouka
muškátový oříšek
zeleninový vývar
50 g sádlo nebo olej
hotová jíška
čerstvý kopr

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev oškrábeme, kedlubny oloupeme a obojí nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Zpěníme ji na sádle či oleji, až začne zlatavět. Přidáme nastrouhanou zeleninu a osmahneme, poprášíme hladkou moukou a znovu osmahneme. Zalijeme vývarem, podle chuti osolíme a přidáme i propláchnutou rýži. Vše uvaříme doměkka

  2. Ve smetaně rozmícháme žloutky a vmícháme do uvařené mrkvové polévky. Ochutíme cukrem a jemně octem. Ještě krátce povaříme a podle potřeby zahustíme hotovou jíškou, ale nemusí být. Polévku na závěr dochutíme čerstvě nasekaným koprem a muškátovým oříškem

  3. Mrkvovou polévku s kedlubnami rozdělíme na talíře a horkou podáváme

  4. Místo rýže můžeme do polévky použít krupky nebo nové brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!