Mřížkový švestkový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
100 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
300 g hladká mouka
150 g změklé máslo
krém
0.3 lžičky skořice
2 ks žloutek
750 g švestky
100 g cukr moučka
0.5 lžičky citronová kůra
1 lžíce škrobová moučka
na potření
1 ks žloutek
1 lžíce mléko
na ozdobu
1 balíček skořicový cukr
drobení
100 g pražené mleté oříšky

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech surovin zpracujeme hladké, nelepivé těsto, které zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky.

  2. Švestky očistíme a rozkrájíme na čtvrtky.

  3. Žloutky, cukr, citronovou kůru, škrobovou moučku a skořici vymícháme na hladký krém. Potom do krému přidáme švestky a promícháme.

  4. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát silný asi 5 mm a položíme ho do papírem vyložené dortové formy (o průměru 26 cm). Ze zbytku těsta vyválíme pruh a zvýšíme okraje na 3 cm. Zbývající těsto propracujeme a nakrájíme rádýlkem na tenké proužky.

  5. Dno koláče posypeme mletými oříšky, na které naneseme švestkový krém. Povrch uhladíme a z proužků těsta vytvoříme mřížku.

  6. Žloutek rozšleháme s mlékem a potřeme mřížku.

  7. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 - 50 minut na 180 °C. Po vychladnutí posypeme mřížkový švestkový koláč skořicovým cukrem.

  8. Kdo nemá rád švestky, může je nahradit pevnějšími broskvemi.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!