Mřížkový švestkový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 1 ks vejce 100 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 300 g hladká mouka 150 g změklé máslo krém 0.3 lžičky skořice 2 ks žloutek 750 g švestky 100 g cukr moučka 0.5 lžičky citronová kůra 1 lžíce škrobová moučka na potření 1 ks žloutek 1 lžíce mléko na ozdobu 1 balíček skořicový cukr drobení 100 g pražené mleté oříšky
Postup Mřížkový švestkový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin zpracujeme hladké, nelepivé těsto, které zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky.
Švestky očistíme a rozkrájíme na čtvrtky.
Žloutky, cukr, citronovou kůru, škrobovou moučku a skořici vymícháme na hladký krém. Potom do krému přidáme švestky a promícháme.
Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát silný asi 5 mm a položíme ho do papírem vyložené dortové formy (o průměru 26 cm). Ze zbytku těsta vyválíme pruh a zvýšíme okraje na 3 cm. Zbývající těsto propracujeme a nakrájíme rádýlkem na tenké proužky.
Dno koláče posypeme mletými oříšky, na které naneseme švestkový krém. Povrch uhladíme a z proužků těsta vytvoříme mřížku.
Žloutek rozšleháme s mlékem a potřeme mřížku.
Pečeme v předehřáté troubě asi 45 - 50 minut na 180 °C. Po vychladnutí posypeme mřížkový švestkový koláč skořicovým cukrem.
Kdo nemá rád švestky, může je nahradit pevnějšími broskvemi.