Mřížkový koláč s kousky jablek recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

podle chuti
90 g cukr
rozinky
mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
těsto
1 špetka sůl
250 g máslo
1 balíček vanilkový cukr
250 g hladká mouka
250 g měkký tvaroh
podle potřeby
1 kg jablko

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme těsto na koláč. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vanilkový cukr, špetku soli, měkký tvaroh z vaničky a na kousky nakrájené změklé máslo. Přísady zpracujeme ručním hnětačem nejprve při nižší a potom při vyšší rychlosti.

  2. Těsto důkladně propracujeme. Případně přidáme mouku, aby se těsto nelepilo. To je závislé na tom, jak mokrý byl tvaroh. Nakonec dáme těsto odpočinout alespoň na hodinu do lednice.

  3. Na náplň oloupeme jablka a bez jadřinců nakrájíme na malé kousky. Za stálého míchání podusíme jablka doměkka s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme rozinky, mletou skořici a necháme vychladnout.

  4. Na koláč si rozválíme tak 2/3 těsta a dáme na plech s papírem na pečení. Navrch naneseme jablečnou hmotu. Zbylé těsto rozválíme na placku a vykrájíme radýlkem proužky široké 1 cm. Proužky poklademe jako mřížku na jablka. Můžeme potřít kondenzovaným mlékem nebo rozkvedlaným vejcem.

  5. Koláč pečeme zhruba 30 minut v předehřáté troubě při střední teplotě.

  6. Mřížkový koláč s kousky jablek nakrájíme a podáváme jako vláčný moučník.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!