Mřížkový koláč s jablky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks vejce skořice 70 ml mléko rozinky 750 g jablka 1 ks prášek do pečiva 180 g moučkový cukr 400 g hladká mouka 5 lžic krystalový cukr 180 g máslo (nebo tuk)
Postup Mřížkový koláč s jablky recept
Postup přípravy receptu
-
Jablka zbavíme slupek a jádřinců, nakrájíme na osminky nebo plátky a vložíme do rendlíku. Podlijeme trochou vody, přidáme krystalový cukr a dusíme přibližně 5 minut. Uvařená jablka scedíme a necháme vychladnout.
Na vále smícháme mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva. Doprostřed uděláme důlek, do kterého dáme mléko, vejce a okolo důlku dáme změklé máslo (nebo tuk). Vypracujeme hladké těsto a asi 1/5 z něbo odkrojíme.
Z větší části těsta rozválíme obdélník, který dáme na plech vyložený pečícím papírem (nebo na vymazaný a vysypaný plech). Na těsto dáme okapaná, scezená a vychladlá jablka, která posypeme skořicí a rozinkami (čím víc rozinek, tím je koláč sladší).
Zbylé těsto nakrájíme na (asi 3 cm tlusté) proužky, které dáme na jablka, tak, aby tvořily mřížku. V předehřáté troubě (asi 180 °C) pečeme dorůžova.