Mřížkový koláč s jablky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks vejce
skořice
70 ml mléko
rozinky
750 g jablka
1 ks prášek do pečiva
180 g moučkový cukr
400 g hladká mouka
5 lžic krystalový cukr
180 g máslo (nebo tuk)

Postup přípravy receptu

  1. Jablka zbavíme slupek a jádřinců, nakrájíme na osminky nebo plátky a vložíme do rendlíku. Podlijeme trochou vody, přidáme krystalový cukr a dusíme přibližně 5 minut. Uvařená jablka scedíme a necháme vychladnout.

  2. Na vále smícháme mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva. Doprostřed uděláme důlek, do kterého dáme mléko, vejce a okolo důlku dáme změklé máslo (nebo tuk). Vypracujeme hladké těsto a asi 1/5 z něbo odkrojíme.

  3. Z větší části těsta rozválíme obdélník, který dáme na plech vyložený pečícím papírem (nebo na vymazaný a vysypaný plech). Na těsto dáme okapaná, scezená a vychladlá jablka, která posypeme skořicí a rozinkami (čím víc rozinek, tím je koláč sladší).

  4. Zbylé těsto nakrájíme na (asi 3 cm tlusté) proužky, které dáme na jablka, tak, aby tvořily mřížku. V předehřáté troubě (asi 180 °C) pečeme dorůžova.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!