Mřížkový koláč s hruškami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 ks vejce
400 g tuk
200 g cukr moučka
600 g hladká mouka
1 balíček kypřící prášek do pečiva
náplň
50 g rozinky
300-400 ml voda
5 ks hřebíček
100 g cukr krupice
1500 g hruška
1 balíček vanilkový cukr
2 balíčky vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Mouku promísíme s práškem do pečiva. Přidáme cukr, nakrájený změklý tuk a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v lednici nejméně 30 minut.

  2. Oloupané hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky a ty na menší kousky. V hrnci je podlijeme 200 ml vody, přidáme cukr a hřebíček a podusíme doměkka. Pak vyndáme hřebíček a přimícháme rozinky. Do vroucí směsi vlijeme pudinkové prášky rozmíchané v asi 200 ml studené vody a povaříme 2 minuty. Množství přidané vody závisí na šťavnatosti hrušek, náplň by měla být poměrně hustá, aby po upečení držela tvar.

  3. Polovinu těsta rozválíme na pečícím papíru a přendáme do plechu s okrajem (rozměry plechu asi 27x34 cm). Těsto vyválíme o něco větší, aby vznikl dvoucentimetrový okraj. Těsto propícháme vidličkou a předpečeme v troubě 10 minut při 200 °C.

  4. Na předpečené těsto rozetřeme hruškovou náplň. Ze zbylého těsta vyválíme válečky o průměru 1 cm, které mírně zplacatíme a rozložíme na koláč tak, aby vznikla mřížka. Mřížkový koláč s hruškami dopečeme při 180 °C 40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!