Mořská štika v šalvěji a slanině recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

250 g hrášek
sůl
50 g máslo
1 ks cibule
1 ks citron
500 g mrkev
1 svazek šalvěj
100 ml bílé víno
worcesterová omáčka
mletý černý pepř
600 g rybí filé (mořská štika nebo hejk)
100 g anglická slanina (plátky)
100 ml vývar (zeleninový nebo rybí)
bylinky na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Z citronu vymačkáme šťávu. Filé pořádně omyjeme a nakrájíme na špalíčky 4 - 5 cm široké. Všechny pokapeme citronovou šťávou, worcesterovou omáčkou, osolíme je, opepříme a necháme je asi 15 minut marinovat. Nejlépe v lednici.

  2. Předehřejeme si troubu na 200 °C. Šalvěj opereme, osušíme a otrháme lístky. Cibuli a mrkve oloupeme. Cibuli nakrájíme najemno a mrkve na plátky. V zapékací formě rozpustíme máslo, cibuli zesklovatíme a přidáme mrkev. Vše společně osmahneme, přidáme víno a vývar a pak vše pečeme v troubě asi 5 minut.

  3. Kousky ryby obložíme šalvějí a zabalíme do slaniny a sepneme párátky. Na předpečenou zeleninu nasypeme hrášek a rozložíme zabalené kousky ryb. Pečeme v troubě dalších 15 minut.

  4. Upečený pokrm servírujeme přímo v misce a zdobíme čerstvými bylinkami a plátky citronů.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!