Moje domácí nudle recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
100 g polohrubá mouka
1 lžíce studená voda
podle potřeby
mouka na podsypání

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme se solí a nasypeme na vál. Vidličkou uděláme důlek, do něj vyklepneme vajíčko a přidáme vodu. Pak opatrně vidličkou vmícháme vejce s vodou do mouky. Vidličku odložíme a čistýma rukama vypracujeme tužší těsto.

  2. Vál mírně poprášíme moukou a na ní těsto rozválíme na co nejtenčí plát. Během válení plát několikrát otočíme spodní stranou nahoru a vál průběžně poprašujeme moukou, aby se na něj zpracovávané těsto nelepilo. Tence vyválený plát lehce poprášíme moukou a necháme jej asi 30 minut osychat. V polovině uvedené doby plát obrátíme spodní stranou nahoru. Z oschlého plátu nakrájíme ostrým nožem nudle: Nejprve plát nakrájíme na pruhy široké asi 2 - 3 cm, ty naskládáme na sebe a příčně nakrájíme na tenoučké nudle. Zpočátku se nikomu nedaří krájet skutečně (vlasové) nudle, chce to jen hodně ostrý nůž a trochu cviku. S každou přípravou nudlí to jde lépe. A i nedokonale nakrájené domácí nudle mají v polévce svou nezaměnitelnou chuť.

  3. Nakrájené nudle necháme ve slabé vrstvě mírně proschnout a pak je v polévce vaříme asi 3 minuty. Zbylé nudle můžeme nechat úplně usušit (budou se lámat), pak je opatrně nasypeme do sklenice s těsně přiléhajícím víčkem a máme je připravené na použití kdykoli příště. Pokud budeme polévku podávat až druhý den, je lepší nudle uvařit samostatně v mírně osolené vodě, scedit, nechat okapat a po vychladnutí v misce uložit do chladničky. V tom případě pak podáváme horkou polévku, do které si každý sám nabere studené domácí nudle.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!