Mleté masové kuličky na smetaně recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

cukr
sůl
2 ks vejce
15 dkg strouhanka
4 dl mléko
10 dkg celer
15 dkg sádlo
20 dkg mrkev
10 dkg petržel
1 - 2 ks rohlíky
10 - 15 dkg špek
bobkový list
nové koření
2,5 dl sladká smetana
600 g mleté maso
citronová šťava

Postup přípravy receptu

  1. Rohlík nakrájíme na kostičky a namočíme v mléce. Mleté maso dáme do mísy, přidáme sůl, mletý černý pepř, trochu hladké mouky, rohlík namočený v mléce, vejce, trošku strouhanky a vše pečlivě promícháme

  2. Z masové směsi tvoříme kuličky a klademe je na vymaštěný pekáč, který vložíme do rozehřáté trouby. Zprudka zapečeme, podlijeme trochou vody, teplotu stáhneme a zvolna pečeme 30 - 40 minut

  3. Cibuli nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistíme a nakrájíme na kostičky. V kastrolu si rozpustíme sádlo, na kterém orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme kořenovou zeleninu, vše spolu osmažíme a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, nové koření a dusíme, až zelenina změkne

  4. Poté nové koření a bobkový list vyjmeme a zeleninu rozmixujeme, přidáme výpek z kuliček a necháme zavařit. Omáčku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v mléce a za stálého míchání provaříme. Nakonec omáčku ochutíme cukrem, solí, citronovou šťávou a před dovařením vlijeme sladkou smetanu se lžící rozškvařeného špeku

  5. Mleté masové kuličky na smetaně podáváme s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!