Meruňkový koláč se smetanovým krémem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

60 g cukr
50 g cukr
1 špetka sůl
50 g máslo
3 ks žloutek
300 ml mléko
250 ml mléko
500 ml smetana
1 kostka droždí
1 balíček vanilkový cukr
500 g polohrubá mouka
50 g mandlové lupínky
máslo na vymazání
1 sklenice meruňkový kompot
mouka na vysypání
1 balíček vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Z droždí, lžíce cukru a 50 ml mléka umícháme kvásek, který necháme vyběhnout. Mouku prosejeme, přidáme špetku soli, žloutky, oba cukry, vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a zbývající vlažné mléko. Ze všech surovin řádně vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout

  2. Ze smetany, mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hladký krém, který necháme vychladnout. Meruňky necháme okapat na sítku a podle potřeby nakrájíme na kousky

  3. Vykynuté těsto rozložíme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a necháme ještě 15 minut kynout. Na těsto nalijeme krém, poklademe meruňky a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 40 minut. Upečený koláč necháme zcela vychladnout a potom ho nakrájíme na porce

  4. Meruňkový koláč se smetanovým krémem a mandlemi podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!