Meruňkový džem s kousky ovoce bez konzervantů recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

3 kg meruňky
1,5 kg cukr krystal

Postup přípravy receptu

  1. Pěkné, tvrdé, nepřezrálé a zdravé meruňky omyjeme, ale neloupeme, odpeckujeme, překrojíme na poloviny a každou polovinu pokrájíme na malé kousky. Nakrájené meruňky dáme do hrnce, po vrstvách přesypeme cukrem krystal, promícháme a odložíme na 24 hodin do chladničky

  2. Poté meruňky vybereme z chladničky a v hrnci budeme mít sirupovitou směs s malými kousky meruněk. Z tohoto hrnce odebereme do teflonové pánve 3 až 4 naběračky směsi meruněk a sirupu. Směs necháme projít varem pod pokličkou, potom bez pokličky neustále mícháme, vaříme a odpařujeme, dokud džem nepřestane vytvářet pěnu a až bude zkouška želírování pozitivní

  3. Délku vaření odsledujeme a podle ní nastavíme minutník, další várky už vaříme podle minutníku a nemusíme vykonávat další zkoušky želírování. Zkoušku želírování u první várky vykonáme tak, že z uvařené meruňkové směsi odebereme jednu lžíci džemu, dáme na malý bílý talířek, ve středu uděláme lžící cestičku a pokud se neslije, džem je hotový

  4. Také na dně pánve nebo hrnce se před koncem vaření vytvoří cestička a vidíme kruhové dno nádoby. Všechny uvařené dávky sléváme do jediného hrnce a na závěr všechno spolu ohřejeme na 75 °C, protože džem plníme do sklenic horký

  5. Do vysterilizovaných sklenic rovnoměrně dáme kousky meruněk s džemem, naplněné sklenice zavíčkujeme, obrátíme na 30 minut nahoru dnem (Není to omyl!), aby se dosterilizovala i víčka a vytvořilo se vakuum nad džemem

  6. Po této době sklenice s meruňkovým džemem obrátíme zpět a necháme vychladnout. Když vychladnou, odložíme je na polici do tmavé chladné spíže. Jde o džem s malými kousky meruněk připravený na čistě přírodní bázi bez jakýchkoliv éček a konzervantů

  7. Meruňkový džem s kousky ovoce bez konzervantů podáváme podle chuti s chlebem nebo různým pečivem. Je to velmi osvědčený způsob přípravy domácího džemu. Tento džem není přeslazený, má příjemnou kyselou chuť a je velmi trvanlivý. Džem neplesniví, nekvasí, nekazí se a vydrží velmi dlouho bez jakékoliv újmy.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!