Medový dort s vanilkovým krémem recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

6 ks vejce
240 g máslo
skořice
2 ks žloutek
100 ml mléko
hřebíček
240 g med
100 g cukr krupice
40 g cukr moučka
cukr moučka
badyán
140 g polohrubá mouka
citronová šťáva
horká voda
hrubá mouka na vysypání
40 g mleté mandle
máslo na vymazání
rybízová marmeláda
40 g vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Med rozpustíme ve vodní lázni o teplotě 40 °C. Z bílků ušleháme tuhý sníh a poté do něj postupně zašleháváme med. Žloutky s cukrem utřeme do husta a přimícháme k bílkům. Poté přidáváme mouku a umleté mandle. V hmoždíři roztlučeme 1 badyán, 2 hřebíčky a spolu s 1/2 lžičky mleté skořice zamícháme do těsta. Směs nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Hotový dort necháme vychladnout a zatím si připravíme krém

  2. Žloutek, cukr a vanilkový pudinkový prášek (Můžeme částečně nahradit škrobovou moučkou, podle toho, jak moc chceme mít krém vanilkový.) utřeme v kastrolu. Přidáme mléko a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až vznikne tuhý knedlík. Kastrol odstavíme z plotny, vmícháme do pudinku kousek másla a necháme vychladnout, nejlépe ve studené vodní lázni. Nakonec pudinkový knedlík vyšleháme s máslem do hladkého krému a necháme lehce ztuhnout v lednici

  3. Vychladlý dort podélně rozkrojíme a obě půlky pomažeme rybízovou marmeládou. Na spodní plát poté namažeme krém a přiklopíme

  4. Z několika lžiček horké vody, citronové šťávy a cukru umícháme řidší citronovou polevu, kterou potřeme povrch dortu. Hotový dort můžeme ozdobit čokoládovými filigránkami a cukrovou rýží

  5. Množství těsta je pro dortovou formu o průměru 26 cm.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!