Marcipánový tvarohový dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
5 ks vejce
300 g máslo
3 lžíce mléko
0.5 ks citron
0.5 balíčku prášek do pečiva
2 balíčky vanilkový cukr
85 g hladká mouka
100 g zakysaná smetana
250 g polohrubá mouka
250 g měkký tvaroh
1 sklenice malinová marmeláda
260 g třtinový cukr
200 g pomazánkové máslo bez příchuti
500 g bílý marcipán
1 ks marcipánová figurka
podle chuti
cukr moučka
podle potřeby
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme troubu na 160 °C a dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme tukem. 250 g másla, 230 g cukru, 1 vanilkový cukr a špetku soli utřeme do nadýchané žluté pěny. Po jednom přidáváme vejce a šleháme, potom přidáme i smetanu. Obě mouky smícháme s práškem do pečiva a zapracujeme do směsi, do které zamícháme nakonec i mléko. Těsto nalijeme do formy a pečeme asi hodinu a dvacet minut. Jestli je těsto upečené, vyzkoušíme zapíchnutím špejle (musí být suchá).

  2. Mezitím si připravíme sirup: V rendlíku ohřejeme 50 ml vody, rozpustíme v ní 30 g cukru a 1 balíček vanilkového cukru. Upečený korpus necháme 30 minut vychladnout, propícháme ho po celé šířce až do dna a postupně naléváme na něj sirup.

  3. Smícháme 50 g másla, 250 g tvarohu a 200 g pomazánkového másla a krém umícháme dohladka.

  4. Vychladlý dort dvakrát prokrojíme, na spodní část namažeme marmeládu, na ni náplň, přiklopíme prostřední částí a tu potřeme jen marmeládou. Vrchní díl korpusu potřeme ještě marmeládou, aby se marcipán dobře přichytil.

  5. Z 500 g marcipánové hmoty vyválíme plát asi o 10 cm širší než půdorys dortu, přeneseme ho na dort a po stranách ho domodelujeme namočeným nožem. Potom přiložíme figurku a marcipánový tvarohový dort necháme v ledničce přes noc ztuhnout.

  6. Lze také místo kupované bílé hmoty vytvořit domácí marcipán.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!