Mandlový věnec recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

olej
těsto
sůl
4 ks vejce
125 g máslo
2 lžíce rum
25 g solamyl
1 ks citron
0.5 balíčku prášek do pečiva
150 g cukr krupice
175 g polohrubá mouka
krém
špetka sůl
200 g máslo
0.5 l mléko
3 lžíce cukr krupice
1 balíček vanilkový pudink v prášku
poleva
1 lžíce máslo
50 g cukr krupice
100 g sekané mandle
na ozdobu
12 ks celé mandle

Postup přípravy receptu

  1. Z citronu vymačkáme šťávu. Mouku, solamyl, kypřící prášek nasypeme do mísy a promícháme. Přidáme máslo, cukr, vejce, citronovou šťávu a krátce ručním šlehačem promícháme. Potom přepneme na maximální výkon a šleháme asi 4 minutky.

  2. Formu ve tvaru věnce, ale můžeme použít i bábovkovou, vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Můžeme také vysypat mletými mandlemi. Těsto do formy nalijeme a při 180°C pečeme asi 35 minut. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnout.

  3. Mezitím si uvaříme z mléka, cukru a vanilkového prášku pudink a za stálého míchání jej ve vodní lázni vychladíme. Změklé máslo utřeme a po lžících do něj vmícháme vychladlý pudink.

  4. Vychladlý věnec rozkrojíme ve dvou vrstvách, naplníme krémem, kterým jej také celý natřeme.

  5. Máslo s cukrem mícháme na mírném ohni do karamelu. Mandle přimícháme a hmotu rozetřeme na olejem pomaštěný alobal. Prochladlé rozlučeme a věnec drtí posypeme.

  6. Na vrch věnce děláme z krému růžičky, do kterých vpícháme celé mandle.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!