Mandlový věnec recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- olej těsto sůl 4 ks vejce 125 g máslo 2 lžíce rum 25 g solamyl 1 ks citron 0.5 balíčku prášek do pečiva 150 g cukr krupice 175 g polohrubá mouka krém špetka sůl 200 g máslo 0.5 l mléko 3 lžíce cukr krupice 1 balíček vanilkový pudink v prášku poleva 1 lžíce máslo 50 g cukr krupice 100 g sekané mandle na ozdobu 12 ks celé mandle
Postup Mandlový věnec recept
Postup přípravy receptu
-
Z citronu vymačkáme šťávu. Mouku, solamyl, kypřící prášek nasypeme do mísy a promícháme. Přidáme máslo, cukr, vejce, citronovou šťávu a krátce ručním šlehačem promícháme. Potom přepneme na maximální výkon a šleháme asi 4 minutky.
Formu ve tvaru věnce, ale můžeme použít i bábovkovou, vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Můžeme také vysypat mletými mandlemi. Těsto do formy nalijeme a při 180°C pečeme asi 35 minut. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnout.
Mezitím si uvaříme z mléka, cukru a vanilkového prášku pudink a za stálého míchání jej ve vodní lázni vychladíme. Změklé máslo utřeme a po lžících do něj vmícháme vychladlý pudink.
Vychladlý věnec rozkrojíme ve dvou vrstvách, naplníme krémem, kterým jej také celý natřeme.
Máslo s cukrem mícháme na mírném ohni do karamelu. Mandle přimícháme a hmotu rozetřeme na olejem pomaštěný alobal. Prochladlé rozlučeme a věnec drtí posypeme.
Na vrch věnce děláme z krému růžičky, do kterých vpícháme celé mandle.