Maminčiny plněné zelné listy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks vejce
100 g rýže
1 ks velká cibule
500 g mleté maso
1 kg hlávkové zelí
1 konzerva malý rajský protlak
podle chuti
sůl
pažitka
čerstvá bazalka
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Rýži si předem uvaříme podle návodu na obalu. Může být i mírně rozvařená. Necháme ji vychladnout.

  2. Stopku od hlávky zelí více ukrojíme, aby šly listy jednoduše odloupnout. Cca 10 listů dáme do většího hrnce, přelijeme litrem horké vody z konvice a alespoň 30 sekund všechny ponořené listy vaříme. Zelné listy vyndáme, naklepeme tlusté stonky, aby se dobře ohýbaly.

  3. Zbytek zelí nakrouháme nebo nakrájíme. Půlku nakrájené cibulky dáme na olej nebo sádlo (jak jsme zvyklí). Až zesklovatí, přidáme zelí, které můžeme nahradit i zelím kysaným. Podlijeme vodou, přidáme malou konzervu rajského protlaku, sůl a dusíme.

  4. Mleté maso smícháme s rýží, druhou polovinou cibule, vejcem, solí a pepřem. Podle chuti přidáme čerstvé bylinky (bazalka nebo pažitka). Polévkovou lžící odebíráme směs a klademe na zelné listy. Ty hned balíme. Pokud nám masová směs zbude, můžeme z ní udělat kuličky. Masové koule (v listech i bez) dáváme do vařícího zelí. Přilijeme trochu vody, aby maso bylo ponořené. Já si oddělím část zelí, kterým maso přiklopím. Vaříme ještě asi hodinu. Zelí musí být měkké, ale hlavně maso hotové.

  5. Maminčiny plněné zelné listy jsou výborné s čerstvě uvařenými brambory nebo čerstvým pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!