Maminčin medovník recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 ks vejce 250 g máslo 70 g máslo 1 - 2 lžíce rum 2 ks žloutek 10 lžic mléko 1/2 l mléko 3 lžíce med 160 g cukr krupice 2 lžíce káva 150 g cukr moučka 500 g hladká mouka 2 lžičky jedlá soda 1,5 balíček vanilkový pudinkový prášek
Postup Maminčin medovník
Postup přípravy receptu
-
V hrnci svaříme 10 lžic mléka s krupicovým cukrem, medem, vejci a máslem. Směs vaříme za stálého míchání. Když směs začne houstnout, vmícháme jedlou sodu (směs napění) a odstavíme z ohně. Směs necháme vychladnout
Hladkou mouku prosejeme do mísy, k mouce přidáme vychladlou směs a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozdělíme na 6 dílů, každý rozválíme na tenkou kulatou placku. Každou placku pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v mírně vyhřáté troubě asi 8 minut. Okraje okrájíme ostrým nožem, vytvoříme stejně velké placky a zbytky těsta rozemeleme na strouhanku, kterou použijeme k dozdobení medovníku
V 1/2 litru mléka uvaříme podle návodu na obalu vanilkový pudinkový prášek, přiklopíme a necháme vychladnout. Pudink nesladíme. Zatím utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem a žloutky do pěny. Postupně přidáváme pudink a uvařenou a na pokojovou teplotu vychladlou kávu. Nakonec vmícháme rum podle chuti
Hladkým krémem prokládáme vychladlé pláty těsta, končíme krémem, kterým potřeme i okraje medovníku a posypeme strouhankou z těsta
Maminčin medovník uložíme do chladu a necháme alespoň jeden den odpočinout.