Maminčin medovník recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 ks vejce
250 g máslo
70 g máslo
1 - 2 lžíce rum
2 ks žloutek
10 lžic mléko
1/2 l mléko
3 lžíce med
160 g cukr krupice
2 lžíce káva
150 g cukr moučka
500 g hladká mouka
2 lžičky jedlá soda
1,5 balíček vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci svaříme 10 lžic mléka s krupicovým cukrem, medem, vejci a máslem. Směs vaříme za stálého míchání. Když směs začne houstnout, vmícháme jedlou sodu (směs napění) a odstavíme z ohně. Směs necháme vychladnout

  2. Hladkou mouku prosejeme do mísy, k mouce přidáme vychladlou směs a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozdělíme na 6 dílů, každý rozválíme na tenkou kulatou placku. Každou placku pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v mírně vyhřáté troubě asi 8 minut. Okraje okrájíme ostrým nožem, vytvoříme stejně velké placky a zbytky těsta rozemeleme na strouhanku, kterou použijeme k dozdobení medovníku

  3. V 1/2 litru mléka uvaříme podle návodu na obalu vanilkový pudinkový prášek, přiklopíme a necháme vychladnout. Pudink nesladíme. Zatím utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem a žloutky do pěny. Postupně přidáváme pudink a uvařenou a na pokojovou teplotu vychladlou kávu. Nakonec vmícháme rum podle chuti

  4. Hladkým krémem prokládáme vychladlé pláty těsta, končíme krémem, kterým potřeme i okraje medovníku a posypeme strouhankou z těsta

  5. Maminčin medovník uložíme do chladu a necháme alespoň jeden den odpočinout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!