Maminčin makovec recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 ks vejce
50 g máslo
250 ml mléko
1 ks citron
1/2 balíčku prášek do pečiva
1 lžička mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
100 g polohrubá mouka
hrubá mouka na vysypání
200 g mletý mák
máslo na vymazání
100 g třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Máslo necháme povolit a v míse jej utřeme s vejcem a třtinovým i vanilkovým cukrem

  2. Mouku promícháme s práškem do pečiva. Z citronu vymačkáme šťávu

  3. K vyšlehané směsi postupně přidáváme připravenou mouku, mléko, mák, citronovou šťávu a mletou skořici. Vše pečlivě promícháme v husté makové těsto

  4. Těsto na makovec přelijeme do vymazané a vysypané formy. Lze použít formu na biskupský chlebíček, bábovkovou formu, ale klidně i obyčejný plech či formu na muffiny. Lišit se bude jen doba pečení. V nízké formě pečeme makovec na 160 °C přibližně 30 minut, v bábovkové apod. bude potřebovat až 50 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí

  5. Maminčin vláčný makovec necháme vychladnout, vyklopíme z formy a podáváme. Můžeme jej doplnit kopečkem zakysané smetany, zapíjet mlékem apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!