Maminčin makovec recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 50 g máslo 250 ml mléko 1 ks citron 1/2 balíčku prášek do pečiva 1 lžička mletá skořice 1 balíček vanilkový cukr 100 g polohrubá mouka hrubá mouka na vysypání 200 g mletý mák máslo na vymazání 100 g třtinový cukr
Postup Maminčin makovec
Postup přípravy receptu
-
Máslo necháme povolit a v míse jej utřeme s vejcem a třtinovým i vanilkovým cukrem
Mouku promícháme s práškem do pečiva. Z citronu vymačkáme šťávu
K vyšlehané směsi postupně přidáváme připravenou mouku, mléko, mák, citronovou šťávu a mletou skořici. Vše pečlivě promícháme v husté makové těsto
Těsto na makovec přelijeme do vymazané a vysypané formy. Lze použít formu na biskupský chlebíček, bábovkovou formu, ale klidně i obyčejný plech či formu na muffiny. Lišit se bude jen doba pečení. V nízké formě pečeme makovec na 160 °C přibližně 30 minut, v bábovkové apod. bude potřebovat až 50 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí
Maminčin vláčný makovec necháme vychladnout, vyklopíme z formy a podáváme. Můžeme jej doplnit kopečkem zakysané smetany, zapíjet mlékem apod.