Malabarské pepřové steaky s jahodovou grilovací omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

cukr
1 stroužek česnek
sůl
40 g máslo
3 ks brambory
200 g jahody
25 g zázvor
1/2 ks okurka
2 lžíce olivový olej
mletý pepř
1 lžíce bílý vinný ocet
1 lžíce balsamikový ocet
2 ks hovězí steak (á 130 g)

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 170 až 190°C. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky

  2. Brambory dáme do hrnce, osolíme, zalijeme vodou, zakryjeme a vaříme asi 25 minut jemným varem

  3. Mezitím na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli, sůl a cukr. To vše smažíme dokřupava. Občas promícháme

  4. Jahody umyjeme, oddělíme zelené části a rozčtvrtíme. Zázvor a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Mátu umyjeme a necháme okapat. Zatím si ji odložíme. Poté otrháme její lístky a najemno nakrájíme

  5. Do menšího hrnce dáme 2 lžičky oleje a necháme rozpálit. Česnek a zázvor smažíme, ale nespálíme. Jahody přidáme k této směsi spolu s lžičkou cukru a vše dohromady smažíme 4 minuty. Okořeníme octem balzamiko, pepřem a solí. Dále sundáme hrnec ze sporáku, vše rozmixujeme dohladka, přidáme polovinu máty a promícháme dohromady. Necháme vychladnout

  6. Malabarskou pepřovou směs rozdrtíme, klidně i nahrubo paličkou. Směs na steaky zatím odložíme. Maso opláchneme, osušíme, obalíme v rozdrcené směsi a osolíme

  7. Na pánev dáme rozpálit olej a vložíme na něj maso. Rychle opékáme, každou stranu jednu minutu. Vezmeme pekáč nebo plech a vysteleme ho pečícím papírem. Maso přendáme na plech a vložíme do trouby na osm minut

  8. Okurku očistíme a nakrájíme na plátky. Smícháme se zbylými přísadami - olivový olej, cukr, bílý vinný ocet, sůl a pepř

  9. Když jsou brambory měkké, slijeme je, vezmeme máslo a vidličkou ho smícháme s bramborami, které tím pádem rozdrtíme. Přidáme ještě trochu soli

  10. Maso vyndáme z trouby a necháme ještě 3 minuty odstát. Potom ho překrojíme šikmo napůl

  11. Rozmačkané brambory položíme doprostřed talíře. Malabarský pepřový steak a zkaramelizovanou cibulku dáme okolo spolu s okurkový salátem, jahodovou omáčkou a mátovou oblohou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!