Makovec recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

130 g cukr
3 ks vejce
100 g máslo
- - tuk
30 g čokoláda
1 lžička prášek do pečiva
150 g mouka hrubá
1 balíček cukr vanilkový
- - zavařenina
- - poleva čokoládová
120 g mák mletý
300 ml plnotučné mléko

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme žloutky do bílků. Do mísy dáme hrubou mouku s práškem do pečiva a smícháme je s mletým mákem. Čokoládu najemno nastrouháme. Troubu předehřejeme na 180 st

  2. Máslo napěníme se 100 g cukru, postupně přidáme žloutky a utřeme. Za stálého míchání přidáme vanilkový cukr a moučnou směs s mákem, pak vmícháme strouhanou čokoládu a vlažné mléko. Nakonec ušleháme bílky do sněhu se zbylým cukrem a opatrně vmícháme do těsta

  3. Dortovou nebo bábovkovou formu vymažeme a vysypeme, těsto do ní naplníme. Makovec pečeme asi 40 minut a prvních 15 minut troubu neotevíráme, aby se těsto nesrazilo a nekleslo

  4. Po upečení necháme makovec vychladnout, vyklopíme a potřeme rozehřátou zavařeninou a po zaschnutí polijeme čokoládovou polevou, případně ozdobíme

  5. Foto: Vojtěch Leman


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!