Losos v šampaňské šťávě s gratinovanými brambory recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

- - česnek
- - sůl
75 g máslo
750 g brambory
1 ks cibule
250 g smetana
1 ks mrkev
- - pepř mletý
1 ks šalotka
250 ml vývar rybí
- - list bobkový
- - kůra citronová
- - pepř celý
600 g losos
20 g parmazán
200 ml sekt suchý

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory nakrájíme na plátky a naskládáme je jako šupiny do vymaštěné zapékací mísy. Česnek utřeme se solí, cibuli nasekáme nadrobno a všechno to nasypeme na brambory. Podle chuti osolíme a opepříme. Brambory zalijeme 200 ml šlehačky a posypeme parmazánem. Pečeme v předehřáté troubě asi na 200st. 40 minut. Mezitím očistíme mrkev a rozkrojíme ji na čtvrtky. Rybí vývar, sekt, citronovou kůru, bobkový list, dílky mrkve, kuličky pepře a trochu soli dáme na pánev a 5 minut společně povaříme. Filety z lososa opláchneme, osušíme, lehce osolíme a vložíme do šampaňského základu. Dusíme pod pokličkou asi 10 minut, měkké porce masa vyjmeme a udržujeme je v teple. Šťávu scedíme a rozředíme ji trochou vody. Krátce povaříme a nakonec přidáme máslo, zbytek šlehačky a trochu cukru a pepře. Můžete okyselit citronovou šťávou. Porce lososa na talíři přelijeme šampaňskou šťávou a podáváme a bramborami a salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!