Lahůdková tlačenka ze dvou druhů masa recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

6 stroužků česnek
1 palička česnek
1 lžíce sůl
1 lžička sůl
2 ks cibule
2 ks bobkový list
studená voda
2 lžičky mletá sladká paprika
1,5 kg vepřové koleno
2 lžičky mletý černý pepř
25 kuliček celý černý pepř
1,5 kg uzené vepřové koleno
3 lžičky sušená majoránka
11 kuliček celé nové koření
500 g vepřová kůže

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli a česnek očistíme a připravíme koření. Vepřová kolena a vepřové kůže očistíme od chlupů, zbavíme nečistot, spolu s vepřovým pleckem umyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Do velkého hrnce dáme čerstvé koleno, uzené koleno i vepřové kůže. Přidáme 8 stroužků česneku, 1 cibuli, 1 bobkový list, celý černý pepř, celé nové koření, 1 lžíci soli - víc nedávám, neboť chuť soli se zvýrazní, když se vývar vařením zredukuje

  2. Já jsem papričky tentokrát nedala, ale zvýšila jsem množství vepřových kůží z původních 300 g na 500 g, kromě toho přibylo ještě uzené koleno, na kterém je dost kůže a i větší kost. Kdo by však neměl jistotu, papričky kvůli aspiku přidat klidně může, ale po vyzkoušení takto připravené tlačenky není je třeba

  3. Do jiného hrnce dáme připravené vepřové plecko, protože se vaří podstatně kratší dobu. K vepřovému plecku přidáme 3 stroužky česneku, jednu menší cibuli, 1 bobkový list, 10 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky celého nového koření a 2 lžičky soli. Všechno zalijeme dostatečným množstvím studené vody. Vaříme mírným varem asi 30 minut, až bude už dostatečně měkké, což zjistíme po odzkoušení velkou vidličkou. Když vidlička vběhne lehce do masa, vybereme ho na podnos a necháme úplně vychladnout

  4. Stejně zalijeme dostatečným množstvím studené vody i vepřové koleno s vepřovými kůžemi, ale radši dáme více vody, protože se nemá dolévat voda. Přivedeme do varu, od bodu varu snížíme teplotu asi na 80 °C. Vaříme pomalým varem asi 2 hodiny a průběžně sbíráme pěnu, dokud vývar nezůstane čirý a už se netvoří pěna. Maso se nesmí převařit, má zůstat al dente - trošku na skus, aby se nerozpadávalo při krájení. Já vařím trochu déle (asi 2 hodiny), protože hotovou tlačenku už nevařím

  5. Pokud hotovou tlačenku budeme ještě vařit, stačí vařit 90 minut, nejlépe to poznáme podle toho, že velká vidlička se už lehce dá zapíchnout do masa, tehdy var masa skončil. Když vaříme v tlakovém hrnci, stačí obyčejně 45 minut varu od syčení ventilu. Uvařené maso vybereme, vykostíme, kosti vrátíme ještě do vývaru a vaříme ještě 30 minut pomalým varem, aby se uvolnilo co nejvíce klihu. Třeba dát pozor na kůže, aby se nepřevařily

  6. Když vývar dostatečně ochladne, posbíráme lžicí tuk z povrchu do malého hrnce, ale nevyhazujeme, protože se výborně dá použít na zásmažku do jiných jídel. Potom vývar přecedíme přes husté sítko do jiného hrnce. Uvařené maso a kůže dáme na podnos a necháme vychladnout. Maso pokrájíme na větší kusy asi 4 x 3 cm, tučnější maso a tuk na kousky asi 2 x 1 cm a kůže nařežeme na jemné proužky

  7. Někdo kůže mele na jemno, já to nedělám, ale to už je na vás, jaký postup zvolíte. Všechno dáme do pekáče, anebo do nádoby, jakou si zvolíme a jaká nám vyhovuje. Směs v pekáči dochutíme prolisovaným česnekem, čerstvě mletým černým pepřem, majoránkou, solí a mletou sladkou červenou paprikou. Třeba proti vlastní chuti trochu více očesnekujeme, okořeníme a osolíme, maso totiž vsákne chuť do sebe. Kdybyste tak neudělali, tlačenka by byla bez chuti a fádní

  8. Ochucenou masovou směs zalijeme dostatečným množstvím vlažného přecezeného vývaru - asi 3 cm nad povrch masa a dobře promícháme, aby se sůl a všechno koření dostalo rovnoměrně všude a naplníme do tlačenkového rukávu, kterého konce pevně svážeme potravinovým motouzem

  9. Hotovou tlačenku dáme na podnos, zatížíme destičkou a do úplného vychladnutí ji otáčíme pravidelně každých 20 minut, aby měla pěkný tvar a suroviny v ní byly rovnoměrně rozložené. Potom tlačenku odložíme na 24 hodin do chladničky, aby aspik pěkně ztuhl a dobře se propojily všechny chutě. Tlačenka se nesmí vkládat do chladničky dříve než úplně vychladne, ani urychlit chladnutí částečným zmrazením, neboť by se při krájení rozpadávala!

  10. Takto připravenou tlačenku, když byla úplně hotová v chladničce, jsem ji rozmrazovala a sice tak, že jsem kus tlačenky v celku vložila do mikroténového sáčku, který jsem vložila do hlubší přiměřené umělohmotné nádoby. Večer jsem ji před použitím vybrala z mrazničky a nechala jsem při pokojové teplotě pozvolna rozmrazit, aspik pěkně držel

  11. Měla jsem jen jeden tlačenkový rukáv, tak jsem zbytek naplnila do vhodných misek a nechala ztuhnout při pokojové teplotě, tak jistě i zbylý vývar, který jsem později výborně použila na vaření dršťkové polévky, dá se případně využít i na vaření jiných jídel jako různé masové vývary

  12. Lahůdkovou tlačenku ze dvou druhů masa podáváme s cibulí a octem, ale i s křenem je vynikající a výborně chutná s čerstvým doma upečeným chlebem. Tuto tlačenku můžeme sami připravit kdykoliv jindy, když budeme mít chuť na chutnou zabíjačkovou dobrotu. Její příprava je jednoduchá, není pracná, tak se toho nebojte. Tato tlačenka je nepoměrně lacinější a více kvalitnější než ty, které koupíme v obchodě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!