Lahodné kuře plněné nádivkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce máslo 100 ml mléko 1 ks kuře 1 ks citron 3 ks rohlík muškátový oříšek mandlové lupínky čerstvý tymián mletý černý pepř
Postup Lahodné kuře plněné nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Kuře omyjeme, očistíme, osolíme a opepříme vně i uvnitř. Na kostičky nakrájené pečivo orestujeme na másle. Postupujeme stejně jako u krutonů do polévky, ale nemusíme
Orestované pečivo dáme do větší mísy, zalijeme rozšlehanými žloutky s mlékem. Ušleháme bílky se špetkou soli. Přidáme sůl, pepř, nastrouhanou citronovou kůru, plátky mandlí, trochu strouhaného muškátového oříšku, tymián či jiné zelené bylinky podle chuti a promícháme. Opatrně vmícháme sníh z bílků
Nádivkou naplníme vnitřek kuřete, část vložíme i pod kůži na prsou a za krkem. Kuře svážeme nebo upevníme pomocí špejlí, párátek, speciálních jehel - uzavřeme tak vnitřek
Před pečením položíme na prsa 2 plátky másla. Výhodou pomalého pečení je, že není třeba kuře více hlídat a polévat ho. Kuře s nádivkou vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 10 - 15 minut, aby se maso,,zatáhlo". Poté teplotu snížíme na 140 °C (horkovzdušný program) a pečeme 100 minut. Dobu pečení lze upravit podle velikosti kuřete. Kůrčičku dopečeme opět za vysoké teploty
Lahodné kuře plněné nádivkou podáváme s oblíbenou přílohou.