Kynutý rebarborový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 80 g máslo 120 g máslo 1/4 l mléko 1/2 ks citron 30 g droždí 50 g cukr krupice 120 g cukr moučka rebarbora 1 balíček vanilkový cukr vanilkový cukr 500 g hladká mouka 200 g hrubá mouka tuk na vymazání mouka na vysypání
Postup Kynutý rebarborový koláč
Postup přípravy receptu
-
Z trošky mouky, cukru, poloviny vlahého mléka a droždí připravíme řídké těstíčko, které necháme vykynout
Mouku prosejeme se solí a nastrouhanou kůrou asi z poloviny citronu. Máslo rozpustíme. Žloutek oddělíme od bílku. Pak kvásek, máslo, vlahé mléko, žloutek a mouku promícháme a důkladně vypracujeme vláčné těsto. Necháme jej asi půl hodiny kynout na teplém místě
Na vymazaný a moukou vysypaný plech (nebo 2 kulaté koláčové formy) stejnoměrně roztáhneme těsto. Okraje trochu vytlačíme. Necháme chvíli dokynout. Mezitím si připravíme rebarboru a drobenku
Dva až tři řapíky listů rebarbory (záleží na jejich velikosti) opláchneme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Rovnoměrně ji poklademe na těsto a posypeme drobenkou
Drobenku připravíme smícháním rozpuštěného másla s moučkovým cukrem, hrubou moukou a cukrem vanilkovým. Rukou rozdrobíme na koláč
Rebarborový koláč pečeme pozvolna asi 40 minut. Vychladlý posypeme cukrem s vanilkou.