Kynutý jablečný koláč s perníkovým kořením recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 lžička sůl
50 g máslo
1 ks žloutek
1 ks žloutek
1 lžička mléko
1,5 kg jablko
3 lžíce cukr moučka
3 lžíce cukr krystal
1 balení vanilkový cukr
250 ml vlažné mléko
25 g čerstvé droždí
3 lžíce dětská krupice
1 lžíce perníkové koření
550 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, 2 lžíce cukru moučka, vanilkový cukr a promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme lžící cukru moučka, zalijeme vlažným mlékem a necháme v teple vykynout kvásek - asi 15 minut

  2. Když kvásek vykyne, přidáme čerstvé změklé máslo pokrájené na malé kostky a vaječný žloutek. V robotu vymícháme na hladké poloměkké pružné těsto, posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout v teple na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu

  3. Mezitím jablka odstopkujeme a oloupeme, nastrouháme na hrubo do mísy, vytlačíme z nich nadbytečnou vodu, posypeme cukrem krystal, přidáme lžíci perníkového koření, pořádně spolu promícháme a náplň máme hotovou

  4. Vykynuté těsto dáme na dobře pomoučněnou desku, posypeme moukou i povrch těsta a rozválíme do obdélníku o tloušťce asi 0,5 cm. Těsto posypeme 3 lžícemi dětské krupice tak, aby po obvodu zůstal asi 4 - 5 cm volný pás. Na krupici rovnoměrně rozetřeme připravenou kořeněnou jablečnou náplň. Těsto od delší strany pevně stočíme do závinu tak, aby spoj závinu byl na spodku a oba konce stlačíme na plocho dlaněmi, aby náplň nevytekla

  5. Závin ostrým nožem pokrájíme na díly asi 3 až 4 cm široké. Jednotlivé díly přeneseme na plech vystlaný teflonovou fólií, položíme je řeznou plochou dolů dále od sebe, protože tyto šneky ještě nakynou. Šneky necháme v teple ještě 30 minut nakynout a potom je potřeme vaječným žloutkem, který jsme rozšlehali s mlékem

  6. Kynutý jablečný koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní pečení s ventilátorem asi 25 minut, dokud nebude mít na povrchu pěknou zlatohnědou barvu. Upečené šneky vybereme z trouby a necháme na mřížce vychladnout

  7. Kynutý jablečný koláč s perníkovým kořením dáme na podnos a servírujeme s citronovým čajem anebo jako samostatný druhý sladký chod. Jde o velmi chutný a voňavý jablečný koláč. Během pečení se line po celé kuchyni nádherná kořeněná vůně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!