Kynuté velikonoční jidáše recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
vejce
100 g máslo
250 ml mléko
rozinky
1 ks citron
35 g droždí
3 lžíce cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
mandlové plátky
500 g polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Část vlažného mléka dáme do mísy, přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut)

  2. Do vzešlého kvásku přilijeme zbytek vlahého mléka. Přidáme z dobře omytého citronu (chemicky neošetřeného) nastrouhanou kůru. Postačí 1,5 lžičky. Nakonec do těsta rozklepneme vejce, přilijeme rozpuštěné máslo a přisypeme mouku s cukrem a vanilkovým cukrem

  3. Těsto dobře prohněteme a snažíme se do něj vařečkou vhánět vzduch, podebírat zespodu. Případně nám pomůže robot na míchání těsta. Vypracované těsto poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě cca 30 - 45 minut kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem

  4. Těsto přemístíme na vál poprášený moukou a odkrajujeme z něj přibližně stejně velké kousky, které rozválíme do válečku a libovolně tvarujeme. Pletýnky vytvoříme tak, že váleček ve středu ohneme a jednoduše zapleteme, konce spojíme. Hotové jidáše necháme po vytvarování ještě 15 minut kynout

  5. Velikonoční jidáše přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a podle libosti dozdobíme rozinkami nebo mandlovými plátky

  6. Jidáše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 20 minut do zezlátnutí

  7. Velikonoční jidáše před podáváním jemně pocukrujeme. Podáváme jako sváteční pečivo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!