Kynuté koláčky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
100 g máslo
2 ks žloutek
2 dl mléko
1 kostka droždí
80 g cukr moučka
citronová kůra
500 g polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnečku si nalijeme asi 1,5 dl vlažného mléka, trošku cukru a rozdrobíme kostku kvasnic. Přikryjeme a necháme na teplém místě vzejít.

  2. Mezitím si do vyšší mísy odvážíme mouku, v kastrůlku si rozpustíme máslo a necháme prochladnout. K rozpuštěnému máslu vyklepneme žloutky a rozmícháme. Nyní k mouce přidáváme postupně vzešlý kvásek, máslo se žloutky, cukr, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a asi 1dl mléka. Dobře všechno dohromady smícháme, až se těsto nelepí. Pokud je moc tuhé, přidáme trošku mléka. Těsto na koláče přikryjeme čistou utěrkou. Na teplém místě necháme vzejít. Těsto kyne podle teploty okolí asi 1,5 hodiny. Mezitím ho občas promícháme.

  3. Z vykynutého těsta si pomoučněnou rukou odebíráme kousky asi velikosti pingpongového míčku, ne více, těsto ještě nakyne při pečení. V rukách si těsto trošku roztáhneme do stran a plníme náplní podle chuti - tvarohová, maková, jablečná. Okraje pevně spojíme, aby náplň nevytekla a klademe spojenou stranou na plech s pečícím papírem. Necháme si mezi koláčky místo, protože ještě při pečení nabudou. Každý koláček trošku zploštíme a posypeme drobenkou.

  4. Kynuté koláčky pečeme ve vyhřáté troubě do světle hněda. Čas je závislý podle druhu trouby. Hotové kynuté koláčky pocukrujeme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!