Květákovo-sýrové karbanátky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 3 ks vejce strouhanka 2 hrstě strouhanka 1 lžička petrželka 1 lžička majoránka 1 ks květák 2 špetky libeček olej na smažení 1 špetka mletý kmín 100 g tvrdý sýr mletý černý pepř
Postup Květákovo-sýrové karbanátky
Postup přípravy receptu
-
Středně velký květák očistíme a rozdělíme na růžičky. V osolené vodě uvaříme doměkka, potom květák scedíme a necháme vychladnout
Mezitím si na jemném struhadle nastrouháme sýr, postačí méně tučný eidam. Petrželku nasekáme najemno, případně použijeme sušenou. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme pevný sníh
Květák v hrnci rozšťoucháme na velmi drobné kousky, přidáme žloutky a pořádně promícháme. Přidáme sýr, strouhanku podle potřeby, sůl a veškeré koření a bylinky. Nakonec přimícháme bílky a můžeme tvarovat
Ze směsi tvoříme menší květákovo-sýrové karbanátky, které těsně před smažením obalíme ve strouhance. Karbanátky smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova
Květákovo-sýrové karbanátky podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší jako hlavní chod. Jsou dobré i studené jako chuťovka. Příjemně je doplní okurkový salát nebo sterilovaná okurka.