Kváskový chléb s rozmarýnem recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
3 lžíce kvásek
1 lžička dýňová semínka
2 hrnky vlažná voda
300 g chlebová pšeničná mouka
300 g celozrnná pšeničná mouka
2 lžičky sušený rozmarýn
2 lžičky celý kmín
300 g celozrnná žitná mouka
1 lžička sezamová semínka
1 lžička slunečnicová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Večer dáme do mísy žitnou mouku, přidáme kvásek a tolik vody, aby mám vzniklo těsto o hustotě něco mezi kynutým těstem a těstem na lívance. Mísu přikryjeme a necháme stát při pokojové teplotě do druhého dne do rána. Ráno z vykvašeného těsta odebereme tři lžíce kvásku na příště. Ten uchováváme v lednici. Do kvásku přidáme všechny přísady a vypracujeme nejlépe elektrickými metlami těsto, které je tužší než kynuté na buchty. Pozor při přidávání vody, pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku, chléb pak bude větší. Přikryjeme utěrkou a necháme stát při pokojové teplotě

  2. Asi za pět hodin těsto vyklopíme na vál posypaný moukou a těsto ručně propracujeme, vytvarujeme do bochníku, vložíme do pomoučněné ošatky nebo do mísy vyložené pomoučněnou utěrkou. Přikryjeme a necháme kynout dalších asi pět hodin. Kynutí kváskového chleba není třeba hlídat tak pečlivě jako u kvasnicových těst, protože zde kynutí probíhá pomalu. Po uplynutí doby kynutí nastavíme elektrickou troubu na 250 °C a vložíme do ní menší hrnec s vodou

  3. Plech velmi lehce vymažeme olejem, vyklopíme na něj chleba, chleba omyjeme vodou a nahoře ho nastřihneme, aby nám nepukl. Až je trouba rozpálená na maximum, vyndáme hrnec s vodou a vložíme chleba. Pečeme na 250 °C asi 10 minut, pak troubu stáhneme na 200 °C a pečeme dalších 40 minut

  4. Upečený kváskový chléb s rozmarýnem vyndáme z trouby na necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!