Korhelyleves - opilecká polévka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
500 g cibule
cukr krystal
3 ks bobkový list
2 lžíce hladká mouka
250 ml smetana ke šlehání
vinný ocet
1 lžíce mletá sladká paprika
800 g kysané zelí
10 kuliček celý černý pepř
2 lžičky mletá pálivá paprika
celý kmín
čerstvě mletý černý pepř
3 kuličky celé nové koření
250 g vepřová krkovička bez kosti
4 lžíce domácí vepřové sádlo
vývar z uzené krkovice
250 g ostrá uzená klobása
voda na zásmažku

Postup přípravy receptu

  1. Postupně si připravíme všechny suroviny. Domácí uzenou krkovičku uvaříme, vyndáme ji na desku a když vychladne, nakrájíme ji na kostky o hraně 1,5 cm. Vývar z uzené krkovičky odložíme na vaření polévky. Pikantní domácí uzenou klobásu nakrájíme na silnější kolečka. Očištěnou cibuli nakrájíme na jemno, česnek oloupeme. Domácí kysané zelí neproplachujeme, jen překrájíme na menší kusy o velikosti sousta. Šťávu ze zelí nevyléváme, použijeme ji do polévky

  2. V hrnci na rozpáleném domácím vepřovém sádle orestujeme cibuli do zesklovatění (7 - 8 minut). K cibuli přidáme nakrájenou uzenou klobásu, nakrájenou uzenou krkovičku a krátce spolu osmahneme, postačí 5 - 7 minut. Poté maso podlijeme vývarem z uzené krkovičky, přidáme domácí kysané zelí i se šťávou, všechno koření kromě mleté papriky a přikryté pokličkou dusíme na středním plameni asi 20 minut, dokud zelí přiměřeně nezměkne. Zelí se nesmí rozvařit na bláto, má zůstat al dente

  3. Na rozpáleném sádle na pánvi osmažíme mouku do světle růžové barvy, stáhneme z plamene, vsypeme obě mleté papriky, rozmícháme a necháme rozpustit. Okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, vrátíme na oheň a za stálého míchání necháme koření a papriku rozvonět. Podlijeme studenou vodou a hotovou zásmažku rozmícháme do hladké konzistence. Zásmažku pomalu přilijeme k osmažené směsi zelí, klobás a, uzené krkovičky a společně povaříme asi 15 minut, aby se ztratila chuť mouky. Potom přilijeme sladkou smetanu, která zjemní chuť opilecké polévky. Necháme společně probublat asi 5 minut, už dále nevaříme, vypneme plamen a necháme odstát cca 15 minut. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, chuť polévky vyladíme cukrem a octem. Korhelyleves - opileckou polévku přikryjeme pokličkou a necháme ještě asi 15 minut stát, aby se propojily všechny chutě

  4. Všimli jste si správně, že polévku vůbec nesolíme, klobása společně s uzeným masem a uzeným vývarem polévku dostatečně osolí. Ale nejlepší je tato polévka jako každá dobrá zelňačka následující den. Čím je zelná polévka starší, tím je lepší

  5. Korhelyleves - opileckou polévku servírujeme s čerstvě upečeným domácím chlebem

  6. "Korhelyleves" - opilecká polévka je tradiční maďarská zelná polévka ostré a výrazně česnekové a uzené chuti, která se podává na svatbách nad ránem jako poslední teplé jídlo a vyprošťovák. Oblíbená je i na rodinných sešlostech a při oslavách Silvestra, nikdy nechybí ani při domácí zabíjačce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!