Kořeněná vepřová panenka se zeleninou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 ml olej
200 ml smetana
300 g karotka
1 ks pórek
1 ks brokolice
800 g bílé zelí
800 g vepřová panenka
1 ks červená cibule
1 lžička drcený černý pepř
200 g bílá ředkev
2 ks barevná paprika
1 svazek čerstvé oregano
podle chuti
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso opláchneme a osušíme. Omyté čerstvé oregano nasekáme na jemno, dáme na talířek a smícháme s čerstvě drceným černým pepřem. Panenku v kořeněné směsi ze všech stran důkladně obalíme.

  2. Zeleninu dobře očistíme a omyjeme, pórek a brokolici použijeme spíše menší. Zelí a papriky nakrájíme na kousky. Ředkev přepůlíme a nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme na osminky, pórek i karotku na špalíčky. Brokolici rozebereme na růžičky.

  3. Na pánvi rozpálíme část oleje a vložíme vepřovou panenku obalenou ve směsi oregana a pepře. Ze všech stran ji opečeme, stačí asi 10 minut. Potom maso sundáme z plotny a uložíme i s pánví na teplé místo (např. do mírně vyhřáté trouby), maso necháme přibližně 8 minut odležet.

  4. Na jiné pánvi rozehřejeme zbylý olej a nakrájenou zeleninu ze všech stran opečeme. Zeleninu osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Na mírném ohni za občasného promíchání zvolna povaříme asi 5 minut.

  5. Kořeněnou panenku nakrájíme na plátky a podáváme ji se zeleninou a smetanovou omáčkou. Kořeněná vepřová panenka se zeleninou se hodí i pro slavnostní příležitosti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!