Kořeněná vepřová panenka se zeleninou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 50 ml olej 200 ml smetana 300 g karotka 1 ks pórek 1 ks brokolice 800 g bílé zelí 800 g vepřová panenka 1 ks červená cibule 1 lžička drcený černý pepř 200 g bílá ředkev 2 ks barevná paprika 1 svazek čerstvé oregano podle chuti sůl mletý pepř
Postup Kořeněná vepřová panenka se zeleninou recept
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso opláchneme a osušíme. Omyté čerstvé oregano nasekáme na jemno, dáme na talířek a smícháme s čerstvě drceným černým pepřem. Panenku v kořeněné směsi ze všech stran důkladně obalíme.
Zeleninu dobře očistíme a omyjeme, pórek a brokolici použijeme spíše menší. Zelí a papriky nakrájíme na kousky. Ředkev přepůlíme a nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme na osminky, pórek i karotku na špalíčky. Brokolici rozebereme na růžičky.
Na pánvi rozpálíme část oleje a vložíme vepřovou panenku obalenou ve směsi oregana a pepře. Ze všech stran ji opečeme, stačí asi 10 minut. Potom maso sundáme z plotny a uložíme i s pánví na teplé místo (např. do mírně vyhřáté trouby), maso necháme přibližně 8 minut odležet.
Na jiné pánvi rozehřejeme zbylý olej a nakrájenou zeleninu ze všech stran opečeme. Zeleninu osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Na mírném ohni za občasného promíchání zvolna povaříme asi 5 minut.
Kořeněnou panenku nakrájíme na plátky a podáváme ji se zeleninou a smetanovou omáčkou. Kořeněná vepřová panenka se zeleninou se hodí i pro slavnostní příležitosti.