Káva s chutí pomeranče recept
Apetit Recepty koktejlySuroviny na recept
- šlehačka na ozdobu 1 dl polotučné mléko 25 cl pomerančový sirup 1 dl překapaná nebo instatní káva 1 ks čerstvý pomeranč na ozdobu 1 lžička mletá káva na ozdobu 1 špetka cukr krystal na ozdobu
Postup Káva s chutí pomeranče
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si vyšší sklenice, nejlépe z čirého skla. Okraj sklenice potřeme slaboulinkou vrstvou nutely, salka nebo kondenzovaného mléka a obalíme ve směsi cukru krystal a trošce mleté kávy. Sklenice tak na okraji získá velmi efektní krustu, která je navíc i dobrá. Nevýhodou je, že nyní musíme do sklenice všechno nalévat velice opatrně přes lžičku, aby se krusta nepoškodila
Na dno nalijeme zhruba čtvrt deci pomerančového sirupu. Nejlepší je Sunquick, který je koncentrátem ze skutečných pomerančů, ale je taky trošku dražší. Použít ale můžeme libovolný jiný pomerančový sirup. Na něj nalijeme opatrně přes lžičku deci mléka a poté deci překapané (nebo instantní) kávy
Tak, aby se káva s mlékem moc nepomíchaly a sklenice byla pěkně vrstevnatá. Nahoru přidáme šlehačku posypanou mletou kávou a přízdobu z čerstvého pomeranče
Káva je skutečně vynikající a přitom na přípravu poměrně jednoduchá. V létě ji servírujeme jako ledovou kávu pro osvěžení s kostkou ledu, v zimě pro zahřátí můžeme místo sirupu použít pomerančový likér.