Karamelový dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 dl voda
200 g cukr krystal
krém
150 g cukr
200 g máslo
1 dl voda
30 g hladká mouka
těsto
150 g cukr
6 ks vejce
0.5 balíčku prášek do pečiva
240 g hrubá mouka
50 g mleté ořechy
poleva
1 balíček čokoládová poleva
na potření
1 sklenka rybízová marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Z krystalového cukru upálíme karamel, zalijeme vodou a rozdělíme na dva díly. Jeden je na těsto a druhý díl použijeme na přípravu krému.

  2. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Dortovou formu důkladně vymažeme a vysypeme moukou. Připravíme si těsto na dort. Ušleháme polovinu karamelu, žloutky a moučkový cukr. Přidáme mouku s práškem do pečiva, mleté ořechy. Z bílků ušleháme sníh a lehce jej vmícháme do těsta.

  3. Těsto nalijeme na připravený plech a pečeme v předehřáté troubě na 170 - 180 °C. Upečený korpus necháme vychladnout.

  4. Během pečení si připravíme krém. Rozmícháme mouku s vodou, nalijeme do druhé části karamelu a uvaříme na kaši, kterou necháme vychladnout. Smícháme máslo s cukrem, spojíme s prochladlou kaší a dobře promícháme.

  5. Korpus nití rozřízneme na tři pláty. Potřeme je rybízovou marmeládou a krémem. Pláty přilepíme k sobě. Karamelový dort potřeme i dokola, vrch přelijeme čokoládovou polevou a zbývajícím krémem ozdobíme. Karamelový dort ozdobíme lentilkami, čokoládovou rýží a podobně.

  6. Karamelový dort necháme ztuhnout a můžeme krájet a podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!