Jesenické perníčky recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

4 ks vejce
5 lžic máslo
1 ks bílek
8 lžic med
300 g cukr krupice
200 g cukr moučka
600 g hladká mouka
0,5 ks citronová kůra
1 lžíce citronová šťáva
1 balíček prášek do perníku
1 lžička jedlá soda
1 lžička směs koření do perníků

Postup přípravy receptu

  1. Nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru z poloviny plodu, celá vejce, cukr, lžičku jedlé sody, 5 lžic rozpuštěného másla, prášek do perníku a lžička směsi koření (ze všeho špetku jen skořice a hřebíčku 2 - 3 špetky). Vše třeme 15 minut, potom do směsi vmícháme 8 lžic rozpuštěného medu a hladké mouky. Vypracujeme hutné těsto jako na cukroví

  2. Těsto zabalíme do mikroténového sáčku nebo potravinářské folie a minimálně na 24 hodin ho dáme odležet do chladničky - můžeme ho tam nechat až 14 dnů. Do doby přípravy nepočítáme odležení v chladničce

  3. Těsto rozválíme na 4 - 5 mm silný plát a vypichujeme z něj formičkami tvary nebo je vykrajujeme podle šablony. Perníčky klademe na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem

  4. Perníčky upečeme v předehřáté troubě. Vychladlé perníčky zdobíme pomocí malých papírových kornoutků, kterým nepatrně ustřihneme špičku, abychom mohli tence malovat nebo psát. Na zdobící hmotu za studena ušleháme do husté konzistence 1 bílek, lžíci citronové šťávy nebo octu a prosátého cukru moučku. Polevu můžeme obarvit pár kapkami potravinářského barviva nebo použijeme pouze bílou hmotu

  5. Jesenické perníčky podáváme jako jemné cukroví na sváteční stůl.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!