Jemný mrkvový dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 ks vejce
500 g mrkev
200 g mandle
100 g cukr krupice
130 g hladká mouka
1 lžíce citronová šťáva
1 lžíce horká voda
0 ks pomerančová šťáva
3 lžičky kypřící prášek do pečiva
poleva
voda
cukr moučka
citronová šťáva
podle chuti
mletá skořice
pomerančová kůra
podle potřeby
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme a mírně vymačkáme. Žloutky, polovinu dávky cukru a horkou vodu ušleháme do husté pěny. Z bílků a citronové šťávy vyšleháme tuhý sníh. Po částech do něj zašleháme zbylý cukr, sníh bude lesklý.

  2. Prášek do pečiva prosejeme k proseté mouce a promícháme. Do žloutkové hmoty vmícháme po částech sníh, přisypeme mouku, přilijeme pomerančovou šťávu, vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, nastrouhané mandle a mletou skořici. Lehce promícháme a nakonec vmícháme mrkev.

  3. Do máslem vymazané a moukou vysypané formy o průměru 22 cm nalijeme těsto a vrch těsta uhladíme. Potom pečeme mrkvový dort asi 40 minut v předehřáté troubě při 180 °C.

  4. Cukr moučka pokropíme vodou a citronovou šťávou. Utřeme hladkou bílou polevu, kterou vychladlý dort rovnoměrně potřeme. Část polevy dáme i na kraje a necháme ztuhnout.

  5. Jemný mrkvový dort nakrájíme a podáváme jako výborný moučník ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!