Jemný mrkvový dort recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 5 ks vejce 500 g mrkev 200 g mandle 100 g cukr krupice 130 g hladká mouka 1 lžíce citronová šťáva 1 lžíce horká voda 0 ks pomerančová šťáva 3 lžičky kypřící prášek do pečiva poleva voda cukr moučka citronová šťáva podle chuti mletá skořice pomerančová kůra podle potřeby tuk na vymazání mouka na vysypání
Postup Jemný mrkvový dort recept
Postup přípravy receptu
-
Očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme a mírně vymačkáme. Žloutky, polovinu dávky cukru a horkou vodu ušleháme do husté pěny. Z bílků a citronové šťávy vyšleháme tuhý sníh. Po částech do něj zašleháme zbylý cukr, sníh bude lesklý.
Prášek do pečiva prosejeme k proseté mouce a promícháme. Do žloutkové hmoty vmícháme po částech sníh, přisypeme mouku, přilijeme pomerančovou šťávu, vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, nastrouhané mandle a mletou skořici. Lehce promícháme a nakonec vmícháme mrkev.
Do máslem vymazané a moukou vysypané formy o průměru 22 cm nalijeme těsto a vrch těsta uhladíme. Potom pečeme mrkvový dort asi 40 minut v předehřáté troubě při 180 °C.
Cukr moučka pokropíme vodou a citronovou šťávou. Utřeme hladkou bílou polevu, kterou vychladlý dort rovnoměrně potřeme. Část polevy dáme i na kraje a necháme ztuhnout.
Jemný mrkvový dort nakrájíme a podáváme jako výborný moučník ke kávě nebo čaji.