Jemnický řízek v bramboráku recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
-
15 dkg slanina
5 stroužků česnek
3 lžičky sůl
3 ks vejce
2 kg brambory
1 hrneček mléko
2 hrstě majoránka
4 ks kuřecí prsa
3 lžíce hladká mouka
1 hrnek olej na smažení
5 dkg tvrdý sýr
1 lžička mletý černý pepř
Postup Jemnický řízek v bramboráku
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme těsto na bramboráky se slaninou viz. můj recept. Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemno. Pokud brambory pouští příliš vody, tak ji odlijeme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a česnek utřeme
Nastrouhané brambory osolíme, opepříme, přisypeme majoránku, přidáme vejce, česnek, mírně zaprášíme moukou a přilijeme mléko, to zabrání hnědnutí brambor a bramboráky budou mít krásnou zlatohnědou barvu. Přihodíme nakrájenou slaninu, protože ta nám bramborák nádherně provoní a povýší jeho chuť. Celou směs řádně promícháme
Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme a orestujeme. Směs na bramborák rozetřeme na placku (cca o třetinu větší než kuřecí řízek) v rozpálené pánvi a osmahneme. Na placku položíme kuřecí řízek a ten překryjeme těstem a rozetřeme rovnoměrně přes celou placku. Otočíme na pánvi a osmahneme dozlatova
Řízek v bramboráku zasypeme strouhaným sýrem a podáváme. Kdo chce, může si jako přílohu osmahnout pár brambůrek. Na talíři ozdobíme zeleninou podle chuti a hodí se i tatarská omáčka.