Jemná třená bábovka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
těsto
150 ml olej
5 ks vejce
50 g čokoláda na vaření
200 g cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
300 g polohrubá mouka
4 lžíce kakaový prášek
3 lžíce vlažná voda
1 ks kypřící prášek do pečiva
podle potřeby
tuk na vymazání
mouka na vysypání
Postup Jemná třená bábovka recept
Postup přípravy receptu
-
Žloutky utřeme s cukrem, vlažnou vodou a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva a olej. Směs šleháme elektrickým šlehačem na nejnižším stupni, dokud nevznikne hladké těsto. Nastrouháme si nahrubo hořkou čokoládu. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Sníh a nastrouhanou čokoládu zlehka vmícháme do těsta.
Polovinu těsta vylijeme do tukem vymaštěné a moukou vysypané formy na bábovku. Do druhé poloviny zlehka vmícháme kakao a nalijeme rovněž do formy. Vrstvy není třeba promíchávat, ale můžeme promíchat špejlí. Bábovka bude pak hezky mramorová. Pečením se ale vrstvy promíchají samy.
Bábovku pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 - 190 °C po dobu 40 - 50 minut.
Po upečení necháme bábovku 15 minut odstát ve formě, pak ji vyklopíme na servírovací talíř a necháme zcela vychladnout.
Jemnou třenou bábovku můžeme pocukrovat, polít čokoládou či karamelovým fondánem.