Jemná rybí polévka s hráškem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek sůl 2 lžíce máslo 2 ks cibule 2 ks mrkev 1 ks bobkový list 4 kuličky nové koření 2 lžíce hladká mouka 50 - 100 ml smetana ke šlehání 1 snítka petrželová nať 400 g mražený hrášek 1/4 lžičky mletý zázvor 1/2 ks řapíkatý celer mletý černý pepř 8 kuliček celý černý pepř 2 ks kapří hlava 1 lžička rýžový ocet 3%
Postup Jemná rybí polévka s hráškem
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si rybí vývar. Omyté kapří hlavy zbavené žáber a odřezky z kapra zalijeme studenou vodou. Přidáme sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, jednu celou cibuli a vše přivedeme k varu. Teplotu snížíme a zvolna vaříme alespoň 2 hodiny. Během vaření odstraníme veškerou pěnu. Pak vývar scedíme, maso z kapra obereme a odložíme stranou
Mezitím, když se ryba vaří, si očistíme mrkev a celer. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Z veky si připravíme na másle krutony
Na másle necháme zesklovatět jednu nakrájenou cibulku s česnekem, vmícháme mouku a vše zasmahneme. Cibulovou jíšku zalijeme vývarem a za stálého míchání vše přivedeme k varu. Pak přidáme mražený hrášek, rýžový ocet, mletý zázvor, celou mrkev, snítku petrželové natě a kousek řapíkatého celeru. Vše zvolna vaříme asi 25 minut. Měkkou mrkev vyjmeme a nakrájíme na kolečka nebo jiné ozdobné tvary. Poté polévku scedíme přes síto a hrášek i s celerem do ní propasírujeme. Nakonec polévku zjemníme smetanou, vložíme maso a mrkev, prohřejeme (nevaříme) a podle potřeby dochutíme solí a pepřem
Jemnou rybí polévku s hráškem podáváme s houskovými krutony.