Jemná rybí polévka s hráškem recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
sůl
2 lžíce máslo
2 ks cibule
2 ks mrkev
1 ks bobkový list
4 kuličky nové koření
2 lžíce hladká mouka
50 - 100 ml smetana ke šlehání
1 snítka petrželová nať
400 g mražený hrášek
1/4 lžičky mletý zázvor
1/2 ks řapíkatý celer
mletý černý pepř
8 kuliček celý černý pepř
2 ks kapří hlava
1 lžička rýžový ocet 3%

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si rybí vývar. Omyté kapří hlavy zbavené žáber a odřezky z kapra zalijeme studenou vodou. Přidáme sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, jednu celou cibuli a vše přivedeme k varu. Teplotu snížíme a zvolna vaříme alespoň 2 hodiny. Během vaření odstraníme veškerou pěnu. Pak vývar scedíme, maso z kapra obereme a odložíme stranou

  2. Mezitím, když se ryba vaří, si očistíme mrkev a celer. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Z veky si připravíme na másle krutony

  3. Na másle necháme zesklovatět jednu nakrájenou cibulku s česnekem, vmícháme mouku a vše zasmahneme. Cibulovou jíšku zalijeme vývarem a za stálého míchání vše přivedeme k varu. Pak přidáme mražený hrášek, rýžový ocet, mletý zázvor, celou mrkev, snítku petrželové natě a kousek řapíkatého celeru. Vše zvolna vaříme asi 25 minut. Měkkou mrkev vyjmeme a nakrájíme na kolečka nebo jiné ozdobné tvary. Poté polévku scedíme přes síto a hrášek i s celerem do ní propasírujeme. Nakonec polévku zjemníme smetanou, vložíme maso a mrkev, prohřejeme (nevaříme) a podle potřeby dochutíme solí a pepřem

  4. Jemnou rybí polévku s hráškem podáváme s houskovými krutony.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!