Jemná bramborová bábovka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

podle chuti
1 špetka sůl
1 špetka citronová příchuť
těsto
1 ks vejce
250 g brambory
1-2 dl mléko
100 g rozinky
175 g cukr moučka
1 balíček kypřící prášek do pečiva
250 g pšeničná polohrubá mouka
1 balíček vanilkový pudinkový prášek
podle potřeby
tuk na vymazání
kokos na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce den předem, necháme je vychladnout, oloupeme a prolisujeme přes síto. Těsto je hladší a jemnější, prolisujeme-li brambory přes síto dvakrát. Já ale nelisuji, strouhám brambory na jemném struhadle.

  2. Smícháme vejce, cukr moučka, citronovou příchuť a v troše mléka rozmíchaný pudinkový prášek. Cukr není uveden jaký, já dávám cukr moučka. Postupně přimícháme prolisované brambory a prášek do pečiva smíchaný s prosátou moukou. Mouka také není uvedena jaká, já dávám polohrubou, může být i hrubá. Mouku s práškem do pečiva střídavě přimícháváme s mlékem. Množství mléka je po letech nečitelné, ale já dávám asi 1 - 2 dl. Použijeme jen tolik mléka, aby šlo těsto těžce od lžíce. Nakonec přidáme do těsta omyté rozinky nebo kandované ovoce.

  3. Těsto dáme do tukem dobře vymaštěné a strouhanou houskou vysypané bábovkové formy. Doba pečení je v receptu uvedena hodinu při slabém středním žáru. Já peču bábovku při 160 °C. Po upečení necháme bábovku trochu vychladnout a vyklopíme ji z formy.

  4. Jemnou bramborovou bábovku po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako výborný moučník.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!