Jednoduchá znojemská omáčka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce olej
2 lžíce máslo
2 ks cibule
500 ml voda
150 ml kysaná smetana
6 lžic hladká mouka
1 sklenice sterilované okurky
podle chuti
2-3 lžičky cukr
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibule oloupeme, očistíme a nasekáme najemno. Okurky nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na kostičky.

  2. V kastrolu rozehřejeme máslo s olejem. Zpěníme na něm připravenou cibuli. Vsypeme 4 lžíce mouky a vysmahneme světlou jíšku. Základ okurkové omáčky zalijeme vodou nebo vývarem, rozkvedláme a přidáme okurky a podle chuti i cukr a sůl. Vše společně vaříme.

  3. Ve smetaně rozmícháme 2 lžíce mouky. Znojemskou omáčku zahustíme smetanou, případně dochutíme solí, pepřem nebo cukrem. Omáčku necháme už jen projít varem.

  4. Jednoduchou znojemskou omáčku podáváme teplou. Podáváme s rýží nebo brambory a dušeným hovězím.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!