Jednoduchá vánoční štola recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 ks vejce
1 ks vejce
250 g máslo
50 g rozinky
200 g cukr moučka
50 g strouhaný kokos
500 g polohrubá mouka
100 g vlašské ořechy
250 g měkký tvaroh
100 g kandované ovoce
1 balíček kypřící prášek do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Máslo necháme změknout na teplém místě. Ořechy a kandované ovoce nakrájíme na drobné kostičky

  2. Mouku smícháme s cukrem, kypřícím práškem a kokosem. Přidáme změklé máslo, vejce, měkký tvaroh, nakrájené kandované ovoce a rozinky. Rukama vypracujeme vláčné těsto, které na pomoučené ploše vyválíme na silnější plát velký asi 35x25 cm. Okraje na delších stranách přehneme přes sebe. Těsto na štolu nestáčíme jako třeba závin

  3. Připravenou štolu přeneseme na plech s pečícím papírem. Pokud pečící papír nemáme, dáme ji na tukem vymazaný plech. Štolu potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě pozvolna při 150°C, dozlatova. Doba pečení je asi 45 minut. Zda je štola upečená zjistíme párátkem, které zapíchneme do štoly. Po vyndání by na párátku nemělo zůstat přilepené těsto. Když lepí, znamená to, že je štola uvnitř ještě syrová

  4. Upečenou jednoduchou vánoční štolu pocukrujeme a necháme vychladnout. Určitě oceníte, že není tak sladká jako štola kupovaná. Navíc vypadá a chutná výborně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!