Jáhlový nákyp s ovocem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 vejce
máslo
voda
1 hrnek jáhly
2 lžíce cukr krupice
2 balíčky vanilkový cukr
1 sklenice kompotované ovoce
1 hrnek polotučné mléko
na ozdobu
skořicový cukr
strouhaný perník
sirup
kompotová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Konzervované ovoce (švestky, broskve nebo meruňky) dáme okapat do sítka, ale šťávu si necháme na přelití nákypu.

  2. Odsypané jáhly spaříme horkou vodou a přidáme do hrnce s asi 0,5 hrnkem vody. Přidáme horké mléko a dovaříme až doměkka. Přidáme k nim 2 vanilkové cukry, 1 lžíci cukru a oříšek másla. Jáhlovou kaši necháme vychladnout.

  3. Mezitím si rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Bílky našleháme s troškou cukru. Při oddělování musíme dávat pozor, protože i malá troška žloutku v bílcích nám zapříčiní neztuhnutí sněhu. Do vychladlé kaše zamícháme žloutky a sníh z bílků.

  4. Do máslem vymazané zapékací mísy vlijeme část jáhlové kaše a na ni poklademe část okapaného ovoce. Opět na to dáme další vrstvu kaše a ovoce. Vrstvíme, dokud nám to suroviny a velikost zapékací mísy dovolí. Poslední vrstvu musí tvořit jáhlová kaše. Navrch klademe tenké plátky másla. Jáhlový nákyp s ovocem zapečeme ve vyhřáté troubě.

  5. Jáhlový nákyp s ovocem podáváme studený nebo teplý. Zdobíme na talíři přelivem ze sirupu, který vytvoříme z převařené ovocné šťávy s jednou lžící moučkového cukru. Nebo můžeme použít neupravenou kompotovou šťávu a podle chuti přisypat skořicový cukr - vynikající se švestkami, nebo strouhaný perník.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!