Jablečný kynutý koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
5 lžic cukr
5 lžic olej
0 lžiček sůl
2 ks žloutek
0 kostek droždí
0 kg hladká mouka
náplň
5 lžic cukr
1 kg jablko
1 hrst rozinky
2 balíčky pudinkový prášek
podle chuti
rum
mletá skořice
podle potřeby
0 mléko
drobenka

Postup přípravy receptu

  1. Z trošky mléka, lžíce cukru a droždí připravíme klasický kvásek na teplém místě. Mouku prosejeme, přidáme sůl, žloutky, olej a kvásek. Podle potřeby přiléváme vlažné mléko a dobře prohněteme v hladké těsto. Těsto přikryjeme a necháme kynout do zdvojnásobení (asi hodinu).

  2. Oloupaná jablka nastrouháme, vyždímáme a promícháme s cukrem, mletou skořicí, rozinkami namočenými v rumu a pudinkovými prášky. Pudinkový prášek použijeme podle chuti čokoládový nebo vanilkový.

  3. Těsta rozdělíme na dva stejné díly a oba díly vyválíme na pláty. První plát těsta přeneseme opatrně na plech a těsto obložíme náplní. Jablka přikryjeme druhým dílem těsta a můžeme posypat drobenkou.

  4. Kynutý koláč pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě při 180 °C.

  5. Jablečný kynutý koláč po vychladnutí nakrájíme a podáváme třeba ke svačině.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!