Jablečný koláč se smetanovým krémem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

4 lžíce cukr
3 lžíce cukr
1 špetka sůl
2 ks vejce
1 ks vejce
125 g máslo
máslo
2 dl smetana
4 ks jablka
máta
250 g hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Hladkou mouku, máslo, vejce a špetku soli smícháme a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici asi hodinu odpočinout

  2. Těsto na pomoučněném válu rozválíme a přendáme do koláčové formy vytřené máslem. Těsto přitlačíme do krajů a zarovnáme, propícháme vidličkou, aby v troubě nenaběhlo

  3. V kastrůlku rozehřejeme kousek másla s cukrem (asi 3 lžíce), necháme rozpustit – ze směsi vznikne karamel. Jablka oloupeme, zbavíme pecek a nakrájíme na menší kousky. Jablka promícháme s karamelem a přesypeme na těsto

  4. Koláč dáme do trouby předehřáté na 220 °C 10 minut zapéct

  5. Mezitím připravíme krém, kterým koláč zalijeme. Do mísy vyklepneme 2 vejce, přidáme 4 lžíce cukru, asi 1 – 2 dl smetany a promícháme. Krémem zalijeme koláč a necháme v troubě na 200 °C ještě 20 minut dopéct

  6. Jablečný koláč se smetanovým krémem při servírování ozdobíme lístkem máty

  7. Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!