Jablečný hrnkový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

0,5 hrnků olej
1 špetka sůl
3 ks vejce
1 hrnek mléko
5 ks jablko
1 hrnek cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
2 hrnky polohrubá mouka
tuk na vymazání
1 kelímek smetana ke šlehání
1 hrst mandlové lupínky
1 balíček kypřící prášek do pečiva
mouka na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme polohrubou mouku, cukr krupici, kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Poté přidáme mléko, olej, vejce a důkladně promícháme. Na míchání můžeme použít elektrický šlehač. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky

  2. Těsto vlijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného koláčového plechu. Těsto poklademe měsíčky jablek

  3. a posypeme lupínky mandlí. Pokud jsou jablka kyselejší, pocukrujeme jablka na povrchu

  4. Plech s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 - 30 minut. Během pečení kontrolujeme stav těsta špejlí

  5. Po vyjmutí z trouby na zlatavý povrch koláče nalijeme šlehačku. Počkáme, až se šlehačka vsákne a koláč trochu zchladne. Až poté nakrájíme koláč na porce

  6. Jemný jablečný hrnkový koláč podáváme jako chutný moučník ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!