Hrníčkový koláč s ovocem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 dl olej
3 ks vejce
1 hrnek mléko
1 hrnek cukr krupice
4 hrstě ovoce
2 balíčky vanilkový cukr
1 hrst strouhaný kokos
1 ks kypřící prášek do pečiva
2 hrnky polohrubá výběrová mouka
podle potřeby
sádlo na vymazání
strouhaný kokos na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mouku a v ní rozmícháme prášek do pečiva a vanilkový cukr. V menší misce ušleháme vejce s cukrem a ušlehanou hustou hmotu vlijeme do mouky, přilijeme mléko, olej a pořádně vymícháme (můžeme použít ruční šlehač).

  2. Pokud chceme koláč ozvláštnit, vmícháme do těsta malý hrneček strouhaného kokosu. Nebo si těsto rozdělíme na poloviny a do jedné zamícháme 5 lžic kakaa. Pokud máme doma citron, nastrouháme do těsta kůru, krásně koláč provoní.

  3. Těsto vlijeme do širokého pekáče vymazaného sádlem a vysypaného strouhaným kokosem nebo moukou. Můžeme poklást nakrájeným kompotovaným ovocem (broskve, meruňky], případně čerstvým sezonním (třešně, višně, hrozny, rybíz, angrešt, jahody, maliny aj). Popřípadě můžeme do koláče vmíchat i spařené rozinky. Nejlepší je ovoce vmíchat rovnou do těsta, protože v případě, že koláč hned nesníme, někdy kompotované ovoce může na povrchu koláče začít plesnivět.

  4. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 150 - 200 °C asi 25 minut. Upečení poznáme podle růžovějících okrajů a propíchnutím špejlí.

  5. Hrníčkový koláč s ovocem po vychladnutí lehce pocukrujeme a nakrájíme na menší kousky. Koláč je výborný a vždy se podaří.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!