Hovězí pečeně se smetanovo-houbovou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce ocet
5 lžic sádlo
1 lžička mletý pepř
750 g hovězí krk
podle chuti
sůl
omáčka
1 lžíce máslo
1 ks bobkový list
3 lžíce hladká mouka
2 kelímky smetana ke šlehání
750 ml hovězí vývar
1 l hovězí vývar
500 g čerstvé houby
5 kuliček celý černý pepř
1 lžíce celý kmín
3 kuličky celé nové koření

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si hovězí maso. Vhodný je kus z kýty nebo krku. Maso potřeme olejem, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Necháme chvíli marinovat. Poté maso na sádle opečeme tak, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Maso vložíme do pekáče, podlijeme hovězím vývarem a pečeme doměkka.

  2. Po upečení maso zabalíme do alobalu, aby šťáva krásně prostoupila celým kusem a necháme maso odpočívat asi 15 - 20 minut. Pak maso nakrájíme. Doba pečení závisí na stáří masa, proto raději volíme maso z mladších kusů. Nikdy ale maso nekrájíme ihned po upečení, zůstane tuhé.

  3. Na omáčku budete potřebovat čerstvé houby, nejlepší jsou samozřejmě mladé hříbky. Ale klidně volíme ty, co máme rádi. Houby nakrájíme na plátky, nakrájíme cibuli a společně na sádle opečeme s troškou kmínu. Když houby změknou, zaprášíme je trochou hladké mouky a zalijeme asi 750 ml hovězího vývaru. Necháme asi ještě 20 minut dusit pod pokličkou. Po této době houby zalijeme 31% smetanou a asi 2 lžícemi octa. Omáčku necháme provařit a podle potřeby zahustíme jíškou, kterou si vytvoříme ze sádla a mouky. Po uvaření do omáčky vložíme nakrájené plátky masa. Pro zjemnění omáčky můžeme přidat máslo.

  4. Hovězí pečeni se smetanovou houbovou omáčkou podáváme s houskovými knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!