Housky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 lžička cukr 2 lžičky sůl 40 g solamyl 4 dl mléko 1 kostka droždí 350 g polohrubá mouka na potření 1 ks žloutek 2 lžíce voda
Postup Housky recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme vlažné mléko. Rozdrobíme do něj droždí a necháme vzejít kvásek. Bramborovou škrobovou moučku smícháme s pšeničnou moukou, solí, cukrem a postupně vmícháme do kvásku.
Pak jej prohněteme na vále silně posypaným moukou, až je těsto hladké a pružné. Těsto na housky vložíme do velké mísy a necháme na teplém místě 45 minut kynout zhruba na dvojnásobný objem. Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto ještě jednou prohněteme a rozdělíme na 12 dílků. Uděláme kulaté bochánky, dáme je na plech a uděláme do nich 3 - 4 zářezy nožem. Poté necháme kynout ještě 15 minut.
Žloutek rozkvedláme smícháme se dvěma lžícemi vody a housky jimi potřeme. Můžeme je posypat mákem či sezamem. Housky pečeme na 250 °C asi 12 minut.
Upečené housky podáváme podle chuti.