Housky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžička cukr
2 lžičky sůl
40 g solamyl
4 dl mléko
1 kostka droždí
350 g polohrubá mouka
na potření
1 ks žloutek
2 lžíce voda

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme vlažné mléko. Rozdrobíme do něj droždí a necháme vzejít kvásek. Bramborovou škrobovou moučku smícháme s pšeničnou moukou, solí, cukrem a postupně vmícháme do kvásku.

  2. Pak jej prohněteme na vále silně posypaným moukou, až je těsto hladké a pružné. Těsto na housky vložíme do velké mísy a necháme na teplém místě 45 minut kynout zhruba na dvojnásobný objem. Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto ještě jednou prohněteme a rozdělíme na 12 dílků. Uděláme kulaté bochánky, dáme je na plech a uděláme do nich 3 - 4 zářezy nožem. Poté necháme kynout ještě 15 minut.

  3. Žloutek rozkvedláme smícháme se dvěma lžícemi vody a housky jimi potřeme. Můžeme je posypat mákem či sezamem. Housky pečeme na 250 °C asi 12 minut.

  4. Upečené housky podáváme podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!