Hnětený celozrnný chléb recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžíce olej
1 lžička sůl
30 g droždí
2 lžičky cukr krupice
450 ml vlažná voda
750 g hladká celozrnná mouka
na potření
olej

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozmícháme s cukrem a zalijeme 150 ml vlažné vody. Tím vytvoříme kvásek, který necháme vzejít.

  2. Z poloviny mouky a vzešlého kvásku zaděláme těsto, které necháme pod fólií potřenou olejem asi 30 minut odpočinout.

  3. Potom do těsta vpracujeme zbylou mouku, vodu, sůl a olej, těsto důkladně propracujeme, opět zakryjeme fólií s olejem a necháme asi hodinu kynout.

  4. Poté znovu dobře prohněteme, těsto rozdělíme na poloviny a vytvarujeme dva bochníky, které položíme na plech. Necháme ještě 20 minut kynout.

  5. Troubu předehřejeme na 220°C a hnětené celozrnné chleby v ní 25 minut pečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!