Hnětený celozrnný chléb recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 lžíce olej 1 lžička sůl 30 g droždí 2 lžičky cukr krupice 450 ml vlažná voda 750 g hladká celozrnná mouka na potření olej
Postup Hnětený celozrnný chléb recept
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozmícháme s cukrem a zalijeme 150 ml vlažné vody. Tím vytvoříme kvásek, který necháme vzejít.
Z poloviny mouky a vzešlého kvásku zaděláme těsto, které necháme pod fólií potřenou olejem asi 30 minut odpočinout.
Potom do těsta vpracujeme zbylou mouku, vodu, sůl a olej, těsto důkladně propracujeme, opět zakryjeme fólií s olejem a necháme asi hodinu kynout.
Poté znovu dobře prohněteme, těsto rozdělíme na poloviny a vytvarujeme dva bochníky, které položíme na plech. Necháme ještě 20 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 220°C a hnětené celozrnné chleby v ní 25 minut pečeme.