Grilované kuře pod cihlou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžíce česnek
1 hrneček olivový olej
4 ks kuřecí prsa
3 lžíce citronová šťáva
1 lžička chilli koření
1 lžička hrubá sůl
1 lžička drcený černý pepř
1 lžíce čerstvý rozmarýn

Postup přípravy receptu

  1. Kromě uvedených surovin si na recept připravíme 2 cihly zabalené v alobalu (každá zvlášť) pro zatížení masa. Dále budeme potřebovat 1/2 - 1 hrnek dřevěných lupínků k uzení drůbeže, které namočíme na 1 hodinu do studené vody. Tento postup není třeba, pokud si nepřejete mít kuřecí maso s příchutí kouře

  2. Z prsou odstraníme přebytečný tuk a šlachy. Opláchneme je pod studenou vodou a osušíme papírovými utěrkami. Prsa po obou stranách posypeme solí, černým pepřem, pálivou paprikou, česnekem a rozmarýnem. Bylinky a koření vklepeme prsty do masa. Kuřecí prsa rozložíme do skleněné misky, zalijeme citronovou šťávou a olivovým olejem. Necháme marinovat v ledničce 30 minut - 1 hodinu. Během této doby maso několikrát obrátíme

  3. Gril nastavíme na přímé grilování a předehřejeme ho na vysokou teplotu. Pokud používáte plynový gril, umístěte okapané dřevěné lupínky do udícího boxu (pokud je jím gril vybaven). U grilu na dřevěné uhlí vhodíme okapané lupínky přímo na žhavé uhlíky

  4. Grilovací rošt očistíme kartáčem a potřeme ho rostlinným olejem. Kuřecí prsa umístíme na grilovací rošt, všechny ve stejném směru, např. v úhlu 45 stupňů k mřížce roštu. Na maso položíme zabalené cihly v alobalu. Zatížením dosáhneme nejen výraznějšího otisku mřížky roštu, ale maso si hlavně uchová svoji šťavnatost

  5. Grilovat můžete se zavřeným poklopem grilu nebo bez něj - můžete si tak regulovat intenzitu vůně kouře, kterou bude maso mít. Zavřený poklop = větší intenzita vůně kouře

  6. Okořeněná kuřecí prsa grilujeme pod cihlou, až jsou úplně propečená, tj. 4 - 6 minut z každé strany. V půlce grilování z každé strany otočíme prsa o 90 stupňů, abychom vytvořili atraktivní otisk mřížky roštu. Maso by mělo být v nejsilnější části na dotek pevné - pak je úplně propečené

  7. Grilované kuře pod cihlou přendáme na talíř a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!