Francouzské brambory co dům dá recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3-4 stroužky česnek
3-4 ks vejce
1 kg brambory
1-2 ks cibule
3-4 ks rajče
1-2 ks klobása
sterilovaná paprika
300 g šunka vcelku
podle chuti
sůl
majoránka
sýr
pepř
podle potřeby
mléko nebo smetana
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme si pouze očištěné brambory (vaříme je ve slupce). Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.

  2. Vymažeme si pekáč máslem a vysypeme strouhankou. Během krájení ostatních ingrediencí si osmahneme šunku na pánvi. Když máme nakrájeno a vše připraveno, začneme vrstvit.

  3. 1. vrstva jsou kolečka brambor. Ty důkladně osolíme, opepříme a přidáme majoránku.

  4. 2. vrstva jsou opečené plátky šunky a sterilovaná paprika.

  5. 3. vrstva jsou brambory a opět důkladně okořeníme.

  6. 4. vrstva jsou kolečka cibule a na jemno nakrájený česnek.

  7. 5. vrstva jsou brambory a zase sůl, pepř a majoránka.

  8. 6. vrstva jsou kolečka klobásy a na ně kolečka rajčat.

  9. 7. vrstva brambory + koření a na ně vše, co nám zbylo - cibule, paprika, šunka. Na závěr posypeme sýrem.

  10. Ve sklenici si smícháme 3 - 4 vejce a smetanu nebo mléko (podle oka). Nezapomeneme vajíčka také osolit a opepřit a vše nalijeme na brambory.

  11. Francouzské brambory co dům dá pečeme na 250 °C do doby, než se nám na vrchu začne dělat křupavá kůrka, a to asi 35 minut.

  12. Komu se nechce vrstvit, může si vše nakrájet na kostičky a smíchat. Tento recept na francouzské brambory si můžeme dochucovat a vrstvit podle své vůle.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!