Francouzská žampionová polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 g máslo
3 lžíce smetana
2 ks šalotka
250 g žampiony
1 l vývar nebo voda
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
na ozdobu
1 svazeček zelená petrželka
příloha
6 plátků toastový (bílý) chléb

Postup přípravy receptu

  1. Omyté a osušené třeně i kloboučky žampiónů osušíme, celkem 200 g žampionů nadrobno nasekáme a zbytek (kloboučky) nakrájíme na plátky. Šalotku očistíme a jemně nakrájíme.

  2. Odebereme lžíci másla a zbylé rozpustíme v hrnci. Přidáme nakrájenou šalotku a necháme ji zesklovatět. Pak na ni vložíme nasekané žampiony a dusíme je asi 3 minuty. Zalijeme je masovým vývarem nebo vařící vodou, do které přidáme podle chuti sůl a pepř. Zvolna vaříme.

  3. Mezitím na odloženém másle podusíme plátky žampionů. Z krajíčků chleba odkrojíme kůrku a chleba dobře rozdrobíme. Chlebové drobky vsypeme do polévky asi 8 minut před koncem vaření.

  4. Do polévky přilijeme smetanu, vložíme podušené plátky žampionů a necháme ještě krátce povařit.

  5. Francouzskou žampionovou polévku podáváme sypanou jemně krájenou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!